Ministr Eduard Zeman V Přešticích

sj01.jpg
uvítání

sj02.jpg
uvítání

Předsevzetí z roku 1992 se uskutečnilo           

(Převzato z Přeštických novin)

    Ve čtvrtek 30.8. 2001 byla v dopoledních hodinách slavnostně otevřena další část školského komplexu v Přešticích Na Jordáně, a to budova dlouho očekávané školní jídelny. Aktu se zúčastnila řada hostů, z nichž nejvzácnější byl ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Eduard Zeman, se svým doprovodem, který tento den navštívil v Západních Čechách ještě Blovice. V Přešticích si nejdříve se zájmem prohlédl novou moderně zařízenou školní budovu pro žáky druhého stupně. Nahlédl do všech odborných učeben a jak sám přiznal, poprvé viděl v tomto prostředí tzv. "cvičný byt". Při rozhovoru se členy pedagogického sboru zmínil mj. také svůj záměr vytvořit s pomocí velkých firem národní fond až ve výši 100 mil. Kč. Z tohoto fondu by byl financován nákup počítačů do učitelských domácností a jejich připojení na internet, aby každý učitel měl možnost dalšího sebevzdělávání.

    Po aktu přestřižení pásky ve vchodu do objektu školní jídelny, po architektonické stránce řešeného velmi podobně jako škola, se všichni účastníci shromáždili k malému pohoštění v jídelně. Při úvodním slově ředitele školy Karla Naxery, zdravici ministra a krátkém vystoupení starosty města Vladimíra Bendy, jako zástupce hlavního investora, prožívali zejména ti, kteří se na vzniku tohoto  zařízení pracovním či osobním nasazením jakkoli podíleli, ony vzácné okamžiky uspokojení z dobře vykonané a po právu oceněné práce. K jejímu serióznímu završení nemalou měrou přispěl i fakt, že hlavní finanční pohledávky dodavatelů stavby se podařilo těsně před jejím otevřením vyrovnat.

    Partnersky se na zpestření těchto výjimečných chvil podíleli reprezentanti druhé největší potravinářské firmy na českém trhu VITANY (zal. 1920), kteří při ochutnávce svých výrobků zdůrazňovali hlavně jejich 70%ní původ z českých surovin.

    Po několika dnech jsme si naši novou školní jídelnu prošli v klidu znovu, tentokrát po boku její vedoucí, paní Miluše Bártové. Zajímali jsme se především o to, v čem se nový provoz liší od poměrů ve staré školní kuchyni v bývalém "okrese".

    "Kapacita naší kuchyně je projektována na 1000 strávníků a je vybavena tak, aby vyhovovala jak trendům moderní gastronomie, tak zpřísněným hygienickým normám," řekla nám paní Bártová a pokračovala: "Učíme se například zacházet se dvěma konvektomaty, což jsou varné skříně z nerezu, v nichž se vaří párou, pečou moučníky nebo prostě přihřívá hotové jídlo. Jde o moderní způsob úpravy jídel, šetrný k surovinám, díky němuž je například lepší výtěžnost masa. Všechna pracoviště jsou oddělená: hrubá i čistá příprava masa, zeleniny, těstárna i devět specializovaných skladů."

    Moc se nám líbila i převážně červenobílá vzdušná jídelna se stabilně zabudovanými židlemi, výdejna jídel s předehříváním talířů, praktické pojízdné kontejnery na špinavé nádobí.

    Tato malá "továrna na jídlo" má do budoucna v záloze několik novinek. Během příštího roku si strávníci budou moci vybírat ze dvou jídel. A po zavedení automatického systému objednávek si budou jídelníček volit dopředu buď na dva dny nebo na celý týden pomocí karet nebo čipů. Při odebírání oběda pak čtecí zařízení u výdejního místa majiteli identifikuje jeho volbu a potvrdí ji.

    Na závěr ještě nekolik suchých čísel. V současné době zdejší kuchyňský personál v obsazení 9,5 síly vyvařuje 700 obědů, za něž zaplatí mladší žáci 14 Kč a straší 16 Kč. Kromě učitelů a ostatních zaměstnanců školy zde mají stravování zajištěno i školští důchodci.

 

V. KOKOŠKOVÁ

 

 

 

sj03.jpg
prohlídka školy
sj04.jpg
prohlídka školy
sj05.jpg
prohlídka školy
sj06.jpg
prohlídka školy
sj07.jpg
prohlídka školy
sj08.jpg
prohlídka školy
sj9a.jpg
prohlídka školy
sj09.jpg
prohlídka školy
sj10.jpg
otevření jídelny
sj11.jpg
otevření jídelny
sj13.jpg
prohlídka jídelny
sj12.jpg
prohlídka jídelny
sj15.jpg
shromáždění
sj14.jpg
prohlídka jídelny
sj16.jpg
shromáždění

sj19.jpg
shromáždění
sj17.jpg
shromáždění
sj20.jpg
shromáždění