Menu schované do tlačítka

 

Studijní vzdělávací zájezd do Velké Británie 2008

Téma: Středověká a alžbětínská Anglie

Termín: 1. - 6.6.2008

Počet účastníků: 43 žáků, 4 učitelé

Průvodce: MUDr. Aleš Závodský

Řidiči: Ladislav Prouza a Václav Vančák

 

 

Ze zápisků dětí         FOTOGALERIE

Program:

1. den (neděle)
Sraz účastníků va 13 hodin u budovy ZŠ Na Jordáně, pak odjezd autobusem přes Německo a Belgii do Francie.

2. den
Časně ráno příjezd do francouzského Calais, přeprava trajektem přes kanál La Manche do Doveru.
Pěší prohlídka Londýna – Houses of Parliament, Big Ben, Westminster Abbey, Downing Street, Frafalgar Square, Buckingham Palace, St. James's Park, projížďka na obřím London Eye. Přejezd londýnským metrem, prohlídka Globe Theatre (angl. průvodkyně), Covent Garden – nákupy suvenýrů. Odjezd do Oxfordu a ubytování v rodinách.

3. den
Prohlídka Oxfordu, návštěva Christ Church College a její slavné jídelny (natáčel se zde Harry Potter). Návštěva monumentálního hradu Warwick Castle (expedice středověku, komnaty s voskovými figurínami).

4. den
Blenheim Palace – vrcholné dílo baroka a rodiště Winstona Churchilla, Whipsnade Wild Animal Park – proslulá rezervace živočišných druhů.

5. den
Královské město Windsor a víkendová rezidence královny Alžběty II. Windsor Castle. Přejezd místním dvoupatrovým autobusem do Legolandu, městečka sestaveného z 20 miliónů kostek. Večer cesta Eurotunelem do Francie.

6. den (pátek)
Návrat autobusem do ČR

 

 

Anglie očima žáků ZŠ Přeštice

aneb

KRÁLOVSTVÍ ZA FOŤÁK

V neděli 1.června 2008 nastal pro čtyřicet tři dětí z přeštické školy dlouho očekávaný den odjezdu do Anglie. Cesta autobusem a plavba trajektem přes kanál La Manche utekla jako voda nejen díky skvělé náladě, ale i kvůli cestovatelské touze na vlastní oči spatřit kousek země, jejíž řeč se snažíme v hodinách osvojit.

Brzy ráno nás přivítaly známé bílé doverské útesy a zanedlouho jsme z Trafalgarského náměstí vyrazili na procházku historickým centrem Londýna. Moderní fotoaparáty dobyly starou dobrou Anglii, všichni fotili ostošest. Řekněte, kdo by odolal – Big Ben, Houses of Parliament, Downing Street, Buckingham Palace, St Paul´s Cathedral. Závěrečnou fotografickou smršť přineslo obří vyhlídkové kolo London Eye – Londýnské oko, odkud měli žáci hlavní město jako na dlani. Vydechnout nám nedala ani návštěva divadla Globe, kde jsme se přenesli do dob Shakespeara a jeho divadelních her.

Večer jsme byli ubytováni v hostitelských rodinách v Oxfordu. První anglické fráze dopadly na výbornou.

Následující den jsme vytáhli deštníky, ale ani uplakané počasí nepokazilo dojem, který nám přichystaly velkolepé budovy oxfordských univerzit. Odpoledne jsme navštívili hrad Warwick. Co dříve zvěčnit – vystavené voskové figuríny znázorňující středověký život, monumentální hradby a věže nebo strašidla a duchy řádící v hradní věži?

Třetí den nás očekával Blenheim Palace, rodiště Winstona Churchilla. Okolní pověstné anglické parky a zahrady vybízely k dalším snímkům. Odpoledne jsme také důkladně zdokumentovali největší přírodní rezervaci v Evropě – Whipsnade Wild Animal Park.

Závěrečný den byl věnován prohlídce zámku Windsor, víkendové rezidence královny Alžběty II. Z královského hradu jsme přejeli do zábavného městečka Legoland sestaveného z 20 milionů kostek oblíbené stavebnice. Odpoledne plné atrakcí nadchlo každého. Naskytla se také poslední šance vyfotit si nejznámější památky Londýna, avšak zmenšené a vystavěné z kostiček. Naše výprava se chýlila ke konci, scházela už jen zpáteční cesta Eurotunelem a pak hurá domů.

Ze zájezdu jsme si přivezli nejen spousty fotek, suvenýrů, ale také nové zkušenosti a zážitky. Za to si zaslouží velké poděkování nejen pan průvodce, který celý program doplňoval zajímavostmi z historie, ale i naše vynikající paní učitelky.

ze zápisků žákyň 8. a 9. tříd

ŠKOLNÍ ROK 23/24
organizace, volné dny, pomůcky...

Nabídka zájmových kroužků

ÚSPĚCHY V SOUTĚŽÍCH


Z NAŠICH AKCÍ

Přírodovědné bádání 2023/2024NEW

Akce lezeckého kroužku NEW

Lyžařský kurz 7.B + 7.E NEW

ÚSPĚCH v Přehlídce dětských recitátorůNEW

Návštěva v SVČ SlunečniceNEW

HUDEBNÍ ŠKATULKYNEW

BASKETBAL – úspěšný start do sezóny

Z AKCÍ ŠKOLNÍ DRUŽINY

Vítězství ve vybíjené

Tvoříme a vaříme společně

Exkurze za plzeňskými památkami (8. ročník)

EXPEDICE PRAVĚK (4. ročník)

BISTRO na druhém stupni
OPĚT V PROVOZU

Program ZDRAVÁ 5 se všem líbil

Úspěch v krajském kole pěvecké soutěže

Velikonoční pozdrav do Krška

V Í C E


ZAJÍMAVOSTI

Pocta Josefu Hlávkovi
ke 190. výročí narození

Prestižní cena za vědu pro paní Lenku Zdeborovou, naši bývalou žákyni

Letecké snímky školních budov

Ze života Josefa Hlávky - videopořad

Jak povodeň v roce 2002 ohrožovala školu


jídelníček

youtube

Počasí u nás


archiv

 

Základní škola Josefa Hlávky Přeštice, Na Jordáně1146
IČO: 49181891
webmaster  

Prohlášení o přístupnosti