Menu schované do tlačítka

 

Kaleidskop přátelství – návštěva

Kaleidskop přátelství – návštěva ze slovinského Krška

Děti ze slovinského města Krška navštívily ve dnech 18. - 20. 4. 2011 Základní školu Přeštice. Oplácely tak návštěvu našich žáků z předchozího roku ve Slovinsku.

Naše i slovinské děti se už dlouho dopředu připravovaly na toto setkání. Žáci byli po celý školní rok spolu v kontaktu prostřednictvím internetu a zpracovávali letošní témata: historické osobnosti, které ovlivnily Čechy i Slovince, a rostliny jako národní symboly. Komunikačním jazykem je po celou dobu trvání projektu angličtina.

Po příjezdu a přivítání si naši hosté prohlédli Přeštice a zaměřili se na historii. Užasli nad majestátností přeštického chrámu, v Domě historie Přešticka mohli obdivovat stálou expozici i potěšit se právě probíhající výstavou panenek.

Hlavní náplní bohatého programu byla práce na společných tématech. Workshopy zaplnily celé dopoledne druhého dne. Připravené materiály byly upravovány pro hlavní odpolední program. Hodně práce dalo také připravit výstavu k daným tématům. Kromě zajímavostí o historických osobnostech a přírodninách zde byly vystaveny i výrobky z workshopů, např. funkční píšťalky z vrbových proutků a velikonoční pomlázky.

Svoji práci zúročili členové pracovních týmů v hlavním odpoledním programu v aule naší školy.  Při zajímavých a pestrých prezentacích se diváci dozvěděli mnoho podrobností o historických osobnostech i o rostlinách, které známe my i Slovinci.  A které osobnosti mají vztah k Čechám i Slovinsku? Například vynálezce lodního šroubu Josef Ressel, císař a král Karel IV. a výtvarník Vladimir Štoviček.

Přátelství se nejlépe daří při zábavě. Na společenském večeru v KKC Přeštice se bavili všichni – děti i dospělí. Manželé Květoňovi připravili bohatý program včetně ukázky české besedy a vystoupení mažoretek. Nakonec dokázali i všechny roztančit.

Závěrečný den pobytu jsme našim přátelům ukázali plzeňskou ZOO. Krásné počasí umocnilo bezprostřední zážitek ze života zvířat a návštěva ZOO byla příjemnou tečkou za setkáním.

Spolupráce naší školy se Základní školou Jurija Dalmatina ve slovinském Kršku se rozvíjí již šestý rok. Považujeme ji za velice přínosnou a chceme v ní nadále pokračovat. Děkujeme všem, kteří přispěli k úspěšnému průběhu návštěvy a tím i k dobrému jménu naší školy a města Přeštice. Zvláštní poděkování patří rodinám dětí, které se postaraly o ubytování hostů, dále pak KKC Přeštice a paní Miroslavě Kunzmannové.

žáci a učitelé ZŠ Přeštice

FOTOGALERIE

VIDEOUKÁZKY:

HLAVNÍ PROGRAM - PREZENTACE 
SPOLEČENSKÝ VEČER - ČESKÁ BESEDA
SPOLEČENSKÝ VEČER - MAŽORETKY
SPOLEČENSKÝ VEČER - VŠICHNI SE BAVÍ

ŠKOLNÍ ROK 23/24
organizace, volné dny, pomůcky...

Nabídka zájmových kroužků

ÚSPĚCHY V SOUTĚŽÍCH


Z NAŠICH AKCÍ

Ohlasy účastníků návštěvy z partnerské školy + FOTO
(Projekt Krško)
NEW

Okresní kolo v minikopanéNEW

UKLIĎME ČESKO (5. ročník)NEW

Účast atletů na druhém přespolním běhu

Poděkování od účastníků návštěvy z Krška

Z AKCÍ ŠKOLNÍ DRUŽINY

Účast v matematické soutěži PANGEA

Báječné Velikonoce v DPH

Návštěva Area D

Beseda – Harry Potter

Finálový florbalový turnaj v Praze

Úspěch v celostátním kole pěvecké soutěže

V Í C E


ZAJÍMAVOSTI

Pocta Josefu Hlávkovi
ke 190. výročí narození

Prestižní cena za vědu pro paní Lenku Zdeborovou, naši bývalou žákyni

Letecké snímky školních budov

Ze života Josefa Hlávky - videopořad

Jak povodeň v roce 2002 ohrožovala školu


jídelníček

youtube

Počasí u nás


archiv

 

Základní škola Josefa Hlávky Přeštice, Na Jordáně1146
IČO: 49181891
webmaster  

Prohlášení o přístupnosti