Menu schované do tlačítka

 

„Přišlo jaro do vsi,
kde jsi zimo, kde jsi ?
Byla zima mezi náma,
ale už je za horama!
HU, HU, HU JARO UŽ JE TU !“
Hurááááááááááá!

takto si děti ze školní družiny a mateřské školy Dukelská ulice prozpěvovaly, když společně již třetím rokem v našem městě oživují staroslovanský lidový zvyk „vynášení Moreny“.

Rituál vynášení zimy a vítání jara byl pro naše předky významnou událostí, kterou všichni na vesnicích prožívali společně. Tradiční písně, říkadla, ale především četbou a vyprávěním připomenuly paní vychovatelky dětem ze školní družiny význam tohoto starodávného zvyku. Ke zhotovení Moreny jsme použili starou slámu, ustrojili ji do bílého, okrášlili náhrdelníkem a ozdobami. Počasí nám letos přálo, sluníčko ukázalo svoji jarní sílu, řehtačky drnčely, děti si poskakovaly, prozpěvovaly a radovaly se celou cestu městem až k naší řece Úhlavě. To aby všichni věděli, že zima už je opravdu pryč. Konečně přichází jaro a s ním obnovení života, radosti a veselí. Nakonec jsme zapálenou paní zimu s radostným pokřikem, máváním a řehtáním poslali na její dlouhou plavbu…

Zdánlivě malé akce, jako bylo právě vynášení a upálení Moreny, pomáhají obnovovat staré zvyky, naše kulturní bohatství. Mnoho dětí si některé příjemné zážitky dokáže uchovat v paměti po celý život. I to je smyslem naší výchovné práce.

Osobně mě těší při této akci i velký zájem rodičů, veřejnosti, spolupráce s představiteli vedení města a některých odborů našeho městského úřadu .

Jmenovitě bych ráda touto cestou poděkovala Mgr. A.Kmochovi, starostovi města, Mgr. J.Königsmarkovi, místostarostovi města, Mgr.D.Hanušové, vedoucí odboru ŠKaPP , Mgr. M.Míškové, ředitelce KKC, dále pak paní Z.Alblové, panu K.Polákovi, panu V.Francovi a strážníkům městské policie, ti všichni nám každoročně pomáhají svojí účastí a aktivitou udělat radost nejen dětem.

Dále pak děkujeme za účast a podporu v našich aktivitách Mgr. J.Šperlovi, řediteli naší ZŠ J.Hlávky Přeštice.

Naši akci podpořily i paní L.Ovsíková, zastupující ředitelka MŠ Dukelská ulice a paní učitelky z téže školky M.Herýková a M.Radová s budoucími prvňáčky.

A kdo na žádné kulturní akci naší školní družiny nechybí a jemuž patří poděkování nejen za fotokroniku, pan Ing. J.Běl. Těšíme se s vámi všemi na celoroční dobrou spolupráci a příští jaro opět ještě v hojnějším počtu naviděnou!

FOTOGALERIE

„Buďte všichni veselí,
nové léto jsme vám přinesli“….

Helena Macháčková vedoucí vychovatelka ŠD

ŠKOLNÍ ROK 23/24
organizace, volné dny, pomůcky...

Nabídka zájmových kroužků

ÚSPĚCHY V SOUTĚŽÍCH


Z NAŠICH AKCÍ

Ohlasy účastníků návštěvy z partnerské školy + FOTO
(Projekt Krško)
NEW

Účast atletů na druhém přespolním běhuNEW

Poděkování od účastníků návštěvy z Krška

Z AKCÍ ŠKOLNÍ DRUŽINY

Účast v matematické soutěži PANGEA

Báječné Velikonoce v DPH

Návštěva Area D

Beseda – Harry Potter

Finálový florbalový turnaj v Praze

Úspěch v celostátním kole pěvecké soutěže

V Í C E


ZAJÍMAVOSTI

Pocta Josefu Hlávkovi
ke 190. výročí narození

Prestižní cena za vědu pro paní Lenku Zdeborovou, naši bývalou žákyni

Letecké snímky školních budov

Ze života Josefa Hlávky - videopořad

Jak povodeň v roce 2002 ohrožovala školu


jídelníček

youtube

Počasí u nás


archiv

 

Základní škola Josefa Hlávky Přeštice, Na Jordáně1146
IČO: 49181891
webmaster  

Prohlášení o přístupnosti