Menu schované do tlačítka

 

ÚSPĚCH V LITERÁRNÍ SOUTĚŽI

Pro letošní školní rok vyhlásil Národní institut dětí a mládeže MŠMT již 41. ročník Národní soutěže dětského literárního projevu, jehož téma znělo Náš svět. Zúčastnit se této soutěže mohly děti ve věku 6 až 15 let z celé České republiky. V rámci naší školy se dobrovolně zapojili především žáci osmých tříd. Následně došlo k výběru soutěžních prací, jejich úpravě a zaslání do výše zmíněné soutěže. Celkem bylo v březnu zasláno pět příspěvků.

V polovině května došlo k oznámení oceněných prací. Mezi nimi se nacházela povídka žákyně VIII. B Terezy Touškové. Ta byla také pozvána do Prahy na slavnostní vyhlášení výsledků na knižním veletrhu a literárním festivalu Svět knihy, aby si zde převzala cenu. Do soutěže bylo zasláno celkem 80 prací a 10 z nich bylo následně vybráno jako vítězné a to bez udání pořadí. Tyto práce byly vydány ve sborníku společně s díly vítězů ostatních kategorií. Tereza byla jako jedna z deseti v rámci naší republiky obdarována knihou a také tímto sborníkem. K tomuto výraznému úspěchu gratulujeme a přejeme mnoho dalších skvělých literárních nápadů.

Ukázka z oceněného díla Terezy Touškové:

Náš svět – vize
Pluli jsme po klidné hladině, moře bylo tiché. Pozornost posádky upoutalo zjevení v mlze. Byla to planina. S vidinou objevu nového ostrova jsme se vylodili. Stanuli jsme na světlé pláži s jemným pískem. Před námi byla výprava potřebná k prozkoumání hustého pralesa, který vypadal velice podivně. I rostliny byly jaksi neznámé. Ani náš zkušený botanik je nedokázal určit. Podle něj šlo o dosud neobjevené rostlinné druhy. Odebrali jsme raději vzorky půdy, rostlin a ovzduší, abychom zjistili, zda náhodou nejde o nějakou mutaci. Naše zooložky našly na listech rostlin podivné tvory příbuzné housenkám. Celý ten ostrov byl podivný. Zooložky a botanici se odebrali do laboratoří. My ostatní, nevyškolení, jsme se vydali na průzkum pralesa. S úžasem jsme zjistili, že jsou zde vysekané cesty. Někdo tu už snad byl? Ještě podivnější pak bylo, když se ta část ještě před chvílí prostupná v minutě stala znovu zarostlou. Rostliny tu ustupovaly z cesty. Podivné... I podivná zvířata před námi uhýbala. Z křovin na nás hleděly nažloutlé oči dravců, kteří jakoby nás hlídali...

ŠKOLNÍ ROK 23/24
organizace, volné dny, pomůcky...

Nabídka zájmových kroužků

ÚSPĚCHY V SOUTĚŽÍCH


Z NAŠICH AKCÍ

ŠTAFETOVÝ POHÁR - okresní koloNEW

Ohlasy účastníků návštěvy z partnerské školy + FOTO
(Projekt Krško)
NEW

Okresní kolo v minikopanéNEW

UKLIĎME ČESKO (5. ročník)

Účast atletů na druhém přespolním běhu

Poděkování od účastníků návštěvy z Krška

Z AKCÍ ŠKOLNÍ DRUŽINY

Účast v matematické soutěži PANGEA

Báječné Velikonoce v DPH

Návštěva Area D

Beseda – Harry Potter

Finálový florbalový turnaj v Praze

Úspěch v celostátním kole pěvecké soutěže

V Í C E


ZAJÍMAVOSTI

Pocta Josefu Hlávkovi
ke 190. výročí narození

Prestižní cena za vědu pro paní Lenku Zdeborovou, naši bývalou žákyni

Letecké snímky školních budov

Ze života Josefa Hlávky - videopořad

Jak povodeň v roce 2002 ohrožovala školu


jídelníček

youtube

Počasí u nás


archiv

 

Základní škola Josefa Hlávky Přeštice, Na Jordáně1146
IČO: 49181891
webmaster  

Prohlášení o přístupnosti