Menu schované do tlačítka

 

PŘEDNÁŠKA O DĚTSKÉ MOZKOVÉ OBRNĚ

V pondělí 19. května zavítal do naší školy pan Daniel Havlík, aby seznámil žáky osmých a devátých ročníků s životem člověka, který prodělal dětskou mozkovou obrnu. Celá přednáška se mohla na naší škole uskutečnit zcela zdarma díky projektu Zdravé město, jehož sponzorem je MěÚ Přeštice.

Pan Havlík trpí touto nemocí již od dětství, přesto se rozhodl bojovat. Kromě základní školy vystudoval i školu střední a následně se rozhodl osamostatnit se a odejít od rodičů, kteří se do té doby o něj starali. Našel si bydlení a práci v Praze, kde žije dosud. V současné době se věnuje hned několika pracovním aktivitám najednou – pořádá přednášky, prodává omalovánky, shání práci pro postižené lidi, má v úmyslu otevřít dva internetové obchody atd. Dle jeho vlastních slov spí pouze čtyři hodiny denně. Vzhledem ke svému postižení a pracovní vytíženosti vyžaduje prakticky soustavnou péči nějakého asistenta. Za 7 let svého pražského pobytu jich vystřídal již 122. Asistenty si však z velké části hradí z vlastních vydělaných prostředků.

Součástí přednášky bylo též přehrání dokumentu o občanském sdružení Formika, které podporuje postižené lidi při hledání zaměstnání. Ve druhé části přednášky jsme zhlédli dokument o životě pana Havlíka z produkce TV Nova, který běžel na televizních obrazovkách v rámci pořadu Na vlastní oči. Letos v prosinci by se též měl objevit v televizi v pořadu Jana Krause Uvolněte se, prosím.

V závěru celé akce byl také dán prostor žákům, aby panu Havlíkovi položili jakékoliv dotazy. Zazněly otázky:

Čím jste chtěl být jako malý?, Jak vám šlo učení?, Byli na vás ve škole ohleduplní? aj.
Nejvíce všechny včetně pana Havlíka pobavil následující dotaz: Když si koupí u vás dospělí omalovánky, myslíte si, že si je také vybarví? Krásný byl rovněž dotaz: Co je vaším snem a co byste ještě chtěl dokázat? Odpovědí bylo: dostat se do Poslanecké sněmovny, pokračovat v pracovních aktivitách, dopsat knížku a otevřít si v Praze občerstvení.

Velký potlesk vyvolala odpověď na otázku, kolikátou přednášku pan Havlík již pořádá, neboť to číslo je 805. Svou zpověď zakončil pan Havlík větou: „Je to především o dostatečně silné vůli, pak jde ledacos.“

ŠKOLNÍ ROK 23/24
organizace, volné dny, pomůcky...

Nabídka zájmových kroužků

ÚSPĚCHY V SOUTĚŽÍCH


Z NAŠICH AKCÍ

Ohlasy účastníků návštěvy z partnerské školy + FOTO
(Projekt Krško)
NEW

UKLIĎME ČESKO (5. ročník)NEW

Účast atletů na druhém přespolním běhu

Poděkování od účastníků návštěvy z Krška

Z AKCÍ ŠKOLNÍ DRUŽINY

Účast v matematické soutěži PANGEA

Báječné Velikonoce v DPH

Návštěva Area D

Beseda – Harry Potter

Finálový florbalový turnaj v Praze

Úspěch v celostátním kole pěvecké soutěže

V Í C E


ZAJÍMAVOSTI

Pocta Josefu Hlávkovi
ke 190. výročí narození

Prestižní cena za vědu pro paní Lenku Zdeborovou, naši bývalou žákyni

Letecké snímky školních budov

Ze života Josefa Hlávky - videopořad

Jak povodeň v roce 2002 ohrožovala školu


jídelníček

youtube

Počasí u nás


archiv

 

Základní škola Josefa Hlávky Přeštice, Na Jordáně1146
IČO: 49181891
webmaster  

Prohlášení o přístupnosti