Menu schované do tlačítka

 

Umíme se dívat aneb mikrosvět očima pana Františka Weydy

Žáci naší školy se zájmem o přírodu, který prokázali svými znalostmi v soutěži biologická olympiáda či všetečnými dotazy během výkladu nás, učitelů přírodopisu, se setkali ve čtvrtek 15. května 2014 v Základní škole Josefa Hlávky v Přešticích se zvláštní osobností – jedná se o křížence biologa – entomologa a fotografa. Skutečně, pan Doc. RNDr. František Weyda, CSc. nás provedl mikrosvětem plným krásy a dokonalosti. Nejprve nás seznámil s historií vývoje optického mikroskopu a poodhalil i roušku tajemství vzniku fotografie pořízené elektronovým mikroskopem. Ptáte se, jak se tvoří preparát do elektronového mikroskopu? No, teď už i my víme, že je za tím spousta práce. Neobešli bychom se bez rotačního mikrotomu na zhotovení parafínových a pryskyřičných ploténkových řezů, poté se vzorky suší, popřípadě barví, pokovují ... No a my si pak jen na internetovém vyhledávači zadáme například heslo detail sacího ústního ústrojí klíštěte a stiskneme ENTER ...

Nevšední byl i pohled elektronovým mikroskopem na věci, které nás běžně obklopují. Žáci mohli vidět čajový lístek, zápalku, zvětšený detail struktury zdravého a poškozeného lidského vlasu, šroub či krystalky cukru.

Teď už víme, že fotografie vědecká je ta černobílá z elektronového mikroskopu, tatáž hezká, barevná se označuje jako vědecko – populární a pokud této fotografii výtvarník vtiskne cosi osobitého, máme na světě fotografii výtvarnou.

V závěru dvouhodinové přednášky vyhlásil pan docent soutěž pro všechny přítomné žáky o nejhezčí mikrofotografii. Své fotografické úlovky mu zašlou žáci E-mailem a on vybere a odmění tři nejlepší. Držme tedy všem palce!

A proč má pan Weyda rád Přeštice? Jeho maminka je rodačka z Přeštic, takže lze říci, že naše město je jeho srdeční záležitostí... A kdo ví, možná se jednou mezi vědci objeví i jméno nějakého zvídavého žáka naší školy, který inspirován právě přednáškou tohoto výjimečného člověka, který zasvětil svůj život té nejkrásnější kombinaci - věda a krása.

Mgr. Lenka Křížová, učitelka ZŠ Josefa Hlávky Přeštice

ŠKOLNÍ ROK 23/24
organizace, volné dny, pomůcky...

Nabídka zájmových kroužků

ÚSPĚCHY V SOUTĚŽÍCH


Z NAŠICH AKCÍ

Poděkování od účastníků návštěvy z KrškaNEW

Z AKCÍ ŠKOLNÍ DRUŽINY NEW

Účast v matematické soutěži PANGEANEW

První přespolní běh pro naše atlety

Báječné Velikonoce v DPH

Návštěva Area D

Beseda – Harry Potter

Finálový florbalový turnaj v Praze

Úspěch v celostátním kole pěvecké soutěže

Přírodovědné bádání 2023/2024

Akce lezeckého kroužku

ÚSPĚCH v Přehlídce dětských recitátorů

Návštěva v SVČ Slunečnice

V Í C E


ZAJÍMAVOSTI

Pocta Josefu Hlávkovi
ke 190. výročí narození

Prestižní cena za vědu pro paní Lenku Zdeborovou, naši bývalou žákyni

Letecké snímky školních budov

Ze života Josefa Hlávky - videopořad

Jak povodeň v roce 2002 ohrožovala školu


jídelníček

youtube

Počasí u nás


archiv

 

Základní škola Josefa Hlávky Přeštice, Na Jordáně1146
IČO: 49181891
webmaster  

Prohlášení o přístupnosti