Menu schované do tlačítka

 

Plavba za vánoční atmosférou

Myslíme si, že jak vědomosti, tak zážitky a zkušenosti nám formují povahu, osobnost i výkonnost a tak jsme se za nimi vypravili, v rámci předmětu občanská výchova, do našeho hlavního města.

Naše škola využila nevšední nabídky Muzea Karlova mostu, určené jen pro školní skupiny na advent a Vánoce a spojila návštěvu adventních trhů na Staroměstském náměstí s plavbou na unikátních dřevěných vytápěných lodích typu Vodouch.

Ač u Karlova mostu kvetl záhon macešek a teploměr ukazoval v třetí adventní týden 12 stupňů, vytápěná loď nás doslova učarovala svým vánočním kouzlem. Plavbu provázelo poutavé vyprávění kapitána o historii i současnosti Prahy a bylo zpříjemněno pohoštěním ve formě perníčků a teplého nápoje dle výběru.

V ceně jízdenky byla i vstupenka do Muzea Karlova mostu, které bylo navíc aktuálně zaplněno mnoha betlémy a tradičními dárky, které pod stromečkem nacházely naše předchozí generace.

V několika sálech původního Křižovnického špitálu a kostela sv. Ducha (sv. Františka) jsme se setkali s historií tohoto jedinečného místa a jedinečné stavby. Korunovační průvody i války, slavnosti i povodně, výjimečnost i každodennost – dozvěděli jsme se opravdu vše o Karlově mostě.

Víte, že na místě Karlova mostu v minulosti stával Juditin most? Juditin most byl postaven kolem roku 1158. Most byl roku 1342 stržen rozvodněnou řekou Vltavou. V roce 1357 vydal císař Karel IV. rozkaz ke stavbě mostu nového. Karlův most byl nejprve nazýván Kamenný, následně Pražský, ale nakonec byl pojmenován podle svého zakladatele na most Karlův. Stavba mostu byla dokončena, pod taktovkou významného stavitele té doby, Petra Parléře, v roce 1402. Tímto vzniklo monumentální dílo, tvořené šestnácti mohutnými oblouky. Most dosahuje délky přes pět set patnáct metrů a do šířky zabírá plochu deseti metrů. Most je na obou stranách osazen dvěma mohutnými věžemi, Malostranskou a Staroměstskou mosteckou věží. Následně byla mostní konstrukce osazena množstvím významných soch a sousoší.

A tato spojnice přes řeku Vltavu nás přenesla nejen ze Starého Města na Malou Stranu, ale také do dob korunovací českých králů, kteří po Karlově mostě při korunovacích projížděli.

A neopomenuli jsme se zastavit se svými nejen vánočními přáními u sochy sv. J. Nepomuckého.

Rozzářenými ulicemi, plnými veselého shonu a vánočních melodií, jsme se propletli mezi stovkami korzujících turistů až na Staroměstské náměstí, kde jsme si již naplno vychutnali magickou atmosféru vánočních trhů se spoustou stánků, zábavy a kulturních zážitků.

A cestou zpět jsme se již mohli oddávat nostalgickému rozjímání, zdali ta vánoční atmosféra, kterou jsme nasáli, bude korunována mrazivou zimou se sněhovou nadílkou.

Mgr. I. Malátová

ŠKOLNÍ ROK 23/24
organizace, volné dny, pomůcky...

Nabídka zájmových kroužků

ÚSPĚCHY V SOUTĚŽÍCH


Z NAŠICH AKCÍ

Ohlasy účastníků návštěvy z partnerské školy + FOTO
(Projekt Krško)
NEW

Okresní kolo v minikopanéNEW

UKLIĎME ČESKO (5. ročník)NEW

Účast atletů na druhém přespolním běhu

Poděkování od účastníků návštěvy z Krška

Z AKCÍ ŠKOLNÍ DRUŽINY

Účast v matematické soutěži PANGEA

Báječné Velikonoce v DPH

Návštěva Area D

Beseda – Harry Potter

Finálový florbalový turnaj v Praze

Úspěch v celostátním kole pěvecké soutěže

V Í C E


ZAJÍMAVOSTI

Pocta Josefu Hlávkovi
ke 190. výročí narození

Prestižní cena za vědu pro paní Lenku Zdeborovou, naši bývalou žákyni

Letecké snímky školních budov

Ze života Josefa Hlávky - videopořad

Jak povodeň v roce 2002 ohrožovala školu


jídelníček

youtube

Počasí u nás


archiv

 

Základní škola Josefa Hlávky Přeštice, Na Jordáně1146
IČO: 49181891
webmaster  

Prohlášení o přístupnosti