Menu schované do tlačítka

 

Přístavba budovy Základní školy Josefa Hlávky Přeštice v Rebcově ulici čp. 386 Přeštice

Podnět na realizaci přístavby a rozšíření prostor v budově 1. stupně základní školy v Rebcově ulici se objevuje již kolem roku 2007. Krokem k realizaci se stalo objednání a vyhotovení projektové dokumentace a podání ke schválení k příslušným orgánům. V roce 2013 došlo k revizi plánů a částečné změně v dispozicích přístavby týkající se šatnového bloku. Investor (město Přeštice) čekalo na vypsání vhodného dotačního titulu. Bohužel dotační tituly z ROPu již nebyly vypisovány z důvodů ukončení plánovacího období a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vypisovalo tituly, jejichž podmínky nebyly pro tento typ rozšíření budovy vhodné a ze strany investora ani splnitelné.

Po komunálních volbách v roce 2014 a změně ve vedení města se přístavba budovy školy stala jednou z priorit. Důvodem bylo i to, že na 1. stupni bude v několika následujících letech stoupat počet žáků a s rozšířením školní družiny bylo nutno přístavbu realizovat v co nejbližším roce. Město Přeštice zařadilo realizaci akce do rozpočtu města na rok 2016. Na počátku roku proběhla veřejná zakázka na dodavatele stavby a po ukončení soutěže byla 27. dubna 2016 sepsána smlouva s vítězem zakázky firmou Mavilla s.r.o.

Vedení školy již v této době připravovalo scénář „provizorního“ fungování školní budovy. Termíny byly totiž neúprosným bičem na všechny, kteří pracovali na realizaci přístavby. S pochopením rodičů žáků byl školní rok 2015/2016 zkrácen o 4 dny vyhlášením ředitelského volna a ukončen 24. června 2016 v 8.45 hod. Ten samý den v 10. 00 hod. byla připravena firma a začala demontovat původní šatny. Současně byly odpojeny veškeré sítě a v sobotu 25. 6. 2016 začala demolice původní přístavby z roku 1977. V neděli 27. 6. 2016 byl prostor již vyklizen a mohly začít zemní práce na základech a kanalizaci pod budoucí novou přístavbou. Přístavba šaten

Současně z demolicí přístavby započaly práce na poslední III. etapě výměny původních dlažeb na chodbách. V předchozích dvou letech byly realizovány výměny dlažeb na chodbách v místech, které nebudou zasaženy novou přístavbou. Třetí etapa výměny dlažeb na chodbách byla, co se týče ploch, nejrozsáhlejší. Jednalo se o celé přízemí a polovinu prvního a polovinu druhého patra.

Souběžně s výměnou dlažeb probíhaly zemní práce a především napojení na kanalizaci, která po odkrytí byla v havarijním stavu. Dalším problémem se stalo neúnosné podloží pod budoucí přístavbou. Problémy byly řešeny konstruktivně a bez zbytečných průtahů jak na straně investora, tak na straně dodavatele. Po vybudování nezbytných inženýrských sítí a zalití základové desky začala vyrůstat hrubá stavba. Zároveň byly realizovány propoje s původní budovou. Termín ukončení veškerých prací v původní budově včetně úklidu byl nepřekročitelný. Kromě stavebních prací muselo být dokončeno i osazení provizorních šaten, zabezpečeny veškeré průchody do přístavby a připraven scénář provizorního provozu. Tato doba byla hektická především pro provozní zaměstnance v budově Rebcova, neboť úklid nebral konce. Poděkování jistě patří i všem paním učitelkám, které během týdne z vystěhované budovy opět vytvořily prostředí hodné školy a vše připravily na začátek školního roku.

5. září začal nový školní rok 2016/2017. Pro všechny to byl začátek jiný, neboť systém fungování budovy byl oproti předcházejícím letům zcela změněn. Na provizorní fungování šaten si žáci zvykli rychle již po několika dnech. Mezitím probíhaly práce uvnitř přístavby včetně osazování nezbytných technologií a zařízení.

Na Dni otevřených dveří 26. 11. 2016 si po slavnostním otevření mohla široká veřejnost prohlédnout celou nově opravenou budovu včetně nové přístavby.

Před vedením školy a zaměstnanci je ještě mnoho úkolů, které budou realizovány postupně. Jedná se především o zařízení inventářem, přestěhování části školní družiny, knihovny apod. jako první je však příprava žáků na překlopení provozu do nových částí. Od pondělí 28. 11. 2016 byli žáci svými učitelkami seznamováni s novou částí budovy a provozem v celé škole v návaznosti na otevření šaten. Dnem „D“ se pro žáky stalo pondělí 5. prosince, kdy již začali přístavbu plně využívat.

Velké poděkování patří investoru městu Přeštice za to, že z vlastních prostředků zrealizoval tuto stavbu, která bude jistě sloužit i dalším generacím malých školáků. Celkové náklady stavby činily 11.692.071,44 Kč vč. DPH, přičemž DPH činilo 2.029.202, 48 Kč.

Poděkování patří i dodavatelské firmě Mavilla s.r.o. za výbornou spolupráci při realizaci a všem firmám, které se podílely na dodávkách na stavbu.

V neposlední řadě bych chtěl poděkovat za trpělivost a ocenit pracovní nasazení provozních zaměstnanců z budovy základní školy Rebcova.

Kolektiv paní učitelek 1. stupně Základní školy Josefa Hlávky Přeštice si zaslouží poděkování za výbornou spolupráci při úvodu školního roku i během provizorního provozu školní budovy.

Vám všem, rodičům našich žáků, bych chtěl poděkovat za trpělivost, toleranci a spolupráci po celou dobu realizace přístavby budovy Rebcova i v době provizorního provozu školní budovy.

Mgr. Petr Fornouz
ředitel školy

 

 

ŠKOLNÍ ROK 23/24
organizace, volné dny, pomůcky...

Nabídka zájmových kroužků

ÚSPĚCHY V SOUTĚŽÍCH


Z NAŠICH AKCÍ

Přírodovědné bádání 2023/2024NEW

Akce lezeckého kroužku NEW

Lyžařský kurz 7.B + 7.E NEW

ÚSPĚCH v Přehlídce dětských recitátorůNEW

Návštěva v SVČ SlunečniceNEW

HUDEBNÍ ŠKATULKYNEW

BASKETBAL – úspěšný start do sezóny

Z AKCÍ ŠKOLNÍ DRUŽINY

Vítězství ve vybíjené

Tvoříme a vaříme společně

Exkurze za plzeňskými památkami (8. ročník)

EXPEDICE PRAVĚK (4. ročník)

BISTRO na druhém stupni
OPĚT V PROVOZU

Program ZDRAVÁ 5 se všem líbil

Úspěch v krajském kole pěvecké soutěže

Velikonoční pozdrav do Krška

V Í C E


ZAJÍMAVOSTI

Pocta Josefu Hlávkovi
ke 190. výročí narození

Prestižní cena za vědu pro paní Lenku Zdeborovou, naši bývalou žákyni

Letecké snímky školních budov

Ze života Josefa Hlávky - videopořad

Jak povodeň v roce 2002 ohrožovala školu


jídelníček

youtube

Počasí u nás


archiv

 

Základní škola Josefa Hlávky Přeštice, Na Jordáně1146
IČO: 49181891
webmaster  

Prohlášení o přístupnosti