Menu schované do tlačítka

 

Občanská výchova aneb zdravý životní styl

Třída 7.B se mohla během dvou hodin občanské výchovy přímo seznámit s odborníkem na zdravé stravování v rámci tematického celku, který se týkal právě životosprávy. Nemuseli jsme chodit daleko a pozvání k nám velmi ochotně přijal pan Jan Šlehofer, provozovatel našeho zdravého bufetu ve škole, který se řídí novou pamlskovou vyhláškou.

Zdravý životní stylNaše první řada lavic se doslova změnila v obrovskou řadu zdravých a nezdravých jídel. Měli jsme co dělat, abychom se na ně nevrhli. Když jsme se ale bedlivě zaposlouchali do vyprávění, už nás chuť pomalu přecházela. Dozvěděli jsme se mnoho nového o cukru a soli, který cukr nám například škodí, a který naopak prospívá, kolik cukru může takový teenager za den přijmout a zda jsou rozdíly v množství u kluků a u děvčat. Mohli jsme se ptát, zkusit si, jak takové složení jídelníčku vypadá v jednom dnu a vidět, kolik kostek cukru obsahuje třeba Cola. Zjistili jsme, že vodu si můžeme ochutit například kouskem ovoce nebo pít velmi lehce ochucenou minerálku s minimálním přídavkem cukru, která chutná ale stejně jako ta hodně slazená. Zdravý životní stylPřemýšleli jsme také nad tím, proč jsme unaveni během dne, co bychom měli změnit a proč někteří lidé zkolabují v důsledku špatných stravovacích návyků. Zkoušeli jsme ale i číst z etiket výrobků, abychom se naučili kontrolovat si množství a složení potravin.

Ve druhé přednášce jsme si povídali o soli. Nevěděli jsme třeba, že denní množství soli je tak malé a že se dá během dne několikrát znásobit. Je třeba si ho hlídat nebo nad tím alespoň trošku přemýšlet. Co obsahuje taková paštika a jak se vyrábí, jak dlouho vydrží hamburger na vzduchu a nebo proč má instantní polévka tak dlouhou dobu trvanlivosti, bylo pro mnohé z nás dosti šokující.

Obě přednášky se nám velmi líbily a hodně nám změnily pohled na to, co jíme a pijeme. Děkujeme panu Šlehoferovi za krásný výklad, který byl pro nás a naši budoucnost velikým přínosem. Věříme, že tato přednáška o zdraví nebyla poslední.Zdravý životní styl

Mgr. Ivana Laštovková Vacíková

 

 

 

 

 

 

ŠKOLNÍ ROK 23/24
organizace, volné dny, pomůcky...

Nabídka zájmových kroužků

ÚSPĚCHY V SOUTĚŽÍCH


Z NAŠICH AKCÍ

Přírodovědné bádání 2023/2024NEW

Akce lezeckého kroužku NEW

Lyžařský kurz 7.B + 7.E NEW

ÚSPĚCH v Přehlídce dětských recitátorůNEW

Návštěva v SVČ SlunečniceNEW

HUDEBNÍ ŠKATULKYNEW

BASKETBAL – úspěšný start do sezóny

Z AKCÍ ŠKOLNÍ DRUŽINY

Vítězství ve vybíjené

Tvoříme a vaříme společně

Exkurze za plzeňskými památkami (8. ročník)

EXPEDICE PRAVĚK (4. ročník)

BISTRO na druhém stupni
OPĚT V PROVOZU

Program ZDRAVÁ 5 se všem líbil

Úspěch v krajském kole pěvecké soutěže

Velikonoční pozdrav do Krška

V Í C E


ZAJÍMAVOSTI

Pocta Josefu Hlávkovi
ke 190. výročí narození

Prestižní cena za vědu pro paní Lenku Zdeborovou, naši bývalou žákyni

Letecké snímky školních budov

Ze života Josefa Hlávky - videopořad

Jak povodeň v roce 2002 ohrožovala školu


jídelníček

youtube

Počasí u nás


archiv

 

Základní škola Josefa Hlávky Přeštice, Na Jordáně1146
IČO: 49181891
webmaster  

Prohlášení o přístupnosti