Menu schované do tlačítka

 

PROTIDROGOVÝ VLAK

V pátek 25.6. 2021 se naše třída zúčastnila projektu Protidrogový vlak v rámci prevence a ochrany našeho zdraví.

Ještě před tím, než jsme do samotného vlaku vstoupili, jsme se zastavili na různých stanovištích, které byly také součástí celé akce. Jako první jsme zamířili ke stanovišti hasičů. Ti nám připomněli všechna důležitá telefonní čísla a v jakých situacích je využít, poučili nás o tom, co všechno hasiči dělají a proč je toto povolání tolik důležité.

Další stanoviště bylo městské policie. Zde jsme se dozvěděli, že hlavním úkolem městské policie je zabezpečování záležitosti veřejného pořádku našeho města - občanské soužití, veřejný pořádek, rušení nočního klidu, odchyt psů i mnoha dalších zvířat. Konkrétně nám ukázali odchytové pomůcky. Předvedli, jak se s nimi zachází a také co dělat, když najdeme nějaké zatoulané zvíře. Dále jsme se dozvěděli, co všechno s sebou musí každý městský policista nosit (např. měřič promile alkoholu či drog, slzný plyn, pouta, obušek, služební zbraň). Nakonec si jedna z našich spolužaček zkusila přiřadit telefonní čísla k různým záchranným službám. Dostali jsme radu, jak si tato čísla jednoduše zapamatovat pomocí mnemotechnických pomůcek.

Poslední stanoviště před tím, než nám začal program v samotném drogovém vlaku, bylo stanoviště BESIPu, kde jsme byli rozděleni na dvě skupiny. Jedna skupina si šla sednout na lavičku a dostala test nebo obrázek, kde měla najít, co je tam špatně. Druhá skupina dostala za úkol uhodnout několik dopravních značek a vysvětlit, co znamenají. Na konci všech stanovišť jsme si mohli vybrat nějakou drobnost, jako např. reflexní pásky, propisky nebo přívěsky na klíče. Dostali jsme občerstvení a už jenom čekali, až nás pustí dovnitř do vlaku.

Po chvilce si nás vyzvedla paní průvodkyně. Celý vlak byl nádherně udělaný nejen vzhledově, ale bylo to velmi poučné. Každý vagon představoval něco trochu jiného. Ve vagonech, kde se promítal film, byly po zdech zobrazeny lidské orgány, které pokaždé v dalších místnostech měly vypadat více zničené (souviselo to s částí filmu, kterou jsme v dané místnosti viděli). Film se také někdy zastavil a zeptali se nás na otázku z dané situace, která se právě udála, a my museli napsat odpovědi do dotazníku. Vždy, když skončila část filmu v jedné místnosti, se plátno, na kterém se film promítal, vysunulo a tím se otevřela následující místnost, ve které byla vždy přesná replika z části filmu, kterou jsme právě dokoukali. V těchto místnostech jsme diskutovali o situacích z filmu, dozvěděli jsme se spoustu zajímavostí, jako např. jaké existují druhy drog, jak se užívají, co způsobují a kolik stojí, že člověk nemusí trpět závislostí na drogách, ale že existuje závislost i na běžný mobilní telefon, který je v dnešní době velkou součástí našeho života (= netolismus). Někdy se vybrali dobrovolníci a ti si zkusili různé role z filmu a předvedli nám, jak by se zachovali oni. Někteří z nás se např. ocitli ve vězení nebo ve vyšetřovací místnosti, zavítali jsme též do věrně napodobeného drogového doupěte. Na konci vlaku jsme odpověděli na zbylé otázky, které se týkaly našich dojmů z vlaku.

Celou situaci jsme pak ještě rozebírali s příslušnicemi Policie ČR a na závěr jsme ještě zavítali k jejich stánku, kde jsme mohli vidět různé policejní zbraně a někteří z nás si i vyzkoušeli, jak jsou tyto zbraně těžké, když je potřeba s nimi mířit na určitý cíl.

Celá akce se nám líbila a velmi jsme si jí užili. Byla velmi poučná, krásně připravená, zábavná a myslíme si, že by se jí měli zúčastnit lidé všech věkových kategorií, aby věděli, že braním návykových látek můžou ovlivnit nejen svůj život, ale i životy svých blízkých.

Děkujeme pořadatelům Protidrogového vlaku, že jsme měli možnost se téhle akce zúčastnit.

žákyně 8. B

 

Protidrogový vlak

ŠKOLNÍ ROK 23/24
organizace, volné dny, pomůcky...

Nabídka zájmových kroužků

ÚSPĚCHY V SOUTĚŽÍCH


Z NAŠICH AKCÍ

Poděkování od účastníků návštěvy z KrškaNEW

Z AKCÍ ŠKOLNÍ DRUŽINY NEW

Účast v matematické soutěži PANGEANEW

První přespolní běh pro naše atlety

Báječné Velikonoce v DPH

Návštěva Area D

Beseda – Harry Potter

Finálový florbalový turnaj v Praze

Úspěch v celostátním kole pěvecké soutěže

Přírodovědné bádání 2023/2024

Akce lezeckého kroužku

ÚSPĚCH v Přehlídce dětských recitátorů

Návštěva v SVČ Slunečnice

V Í C E


ZAJÍMAVOSTI

Pocta Josefu Hlávkovi
ke 190. výročí narození

Prestižní cena za vědu pro paní Lenku Zdeborovou, naši bývalou žákyni

Letecké snímky školních budov

Ze života Josefa Hlávky - videopořad

Jak povodeň v roce 2002 ohrožovala školu


jídelníček

youtube

Počasí u nás


archiv

 

Základní škola Josefa Hlávky Přeštice, Na Jordáně1146
IČO: 49181891
webmaster  

Prohlášení o přístupnosti