Menu schované do tlačítka

 

Velikonoce v Domu historie Přešticka

Ve dnech 4. a 5. dubna 2023 byli žáci 3. a 4. ročníku naší školy pozváni na předváděcí akci „Velikonoce v Domu historie Přešticka“. Jednalo se o velikonoční tvoření s předvádějícími lektory s cílem zapojení našich žáčků.

Akce byla velmi dobře připravená a zorganizovaná, žáci byli rozděleni po ročnících a třídách do několika skupin. V rámci tvoření žáci plynule přecházeli od jednoho ze sedmi stanovišť k druhému, měli možnost vybírat si sobě blízkou činnost a setrvat u ní dle libosti. A bylo opravdu z čeho vybírat! Paní Jaroslava Němečková, pan Josef Němeček a pan Josef Hrabě předváděli pletení pomlázek. Měli pro děti připravené proutky a ze všech sil se snažili zájemce, především z řad chlapců, pletení naučit. Chlapci i děvčata projevovali zručnost a za chvíli už se začaly rýsovat první pomlázky. Někoho pletení tak zaujalo, že si pomlázek odnášel domů i více.

Pan Bohuslav Primas zase předváděl dětem výrobu vrbové píšťalky. V rytmu připravené říkanky chlapci „otloukali“ píšťaličku a ani jim nevadilo, že píšťalky nebudou kvůli nedostatku mízy funkční. Převládla radost z práce s pilkou a kladívkem. Děvčata naopak upřednostňovala stanoviště se zdobením velikonočních kraslic, ani chlapci však nezůstávali pozadu. Během chvíle se stanoviště začala plnit rozličnými kraslicemi. Děti si vyzkoušely pod dohledem paní Mgr. Ivany Sieberové zdobit vajíčka rozehřátým voskem, paní Radka Süssová zase naučila děti tzv. zmizíkovací techniku na předem připravených vyfouknutých vajíčkách a s paní Drahomírou Valentovou děti polepovaly vajíčka různobarevnými papírovými kolečky dle vlastní fantazie.

Bylo se na co dívat, pod rukama dětí vznikala originální díla s nejrůznějšími ornamenty. Velikonoční stůl zdobí nejenom kraslice, ale i papíroví beránci a zajíčci, a proto si mohli žáci pod vedením paní Jaroslavy Hrubé i tyto ozdoby vyrobit. Stříhali, vybarvovali, lepili a sestavovali zvířátka podle připravených šablon, domů si odnášeli nápadité výrobky. Na všech stanovištích byla vidět radost z práce a nadšení dětí. Kromě vlastní činnosti se mohli žáci potěšit také překrásnou výstavou nejrozmanitějších kraslic a na vlastní oči vidět zdobení perníčků paní Radky Grössové a drátování vajíček paní Anny Bergerové.

Akce Domu historie Přešticka byla velmi zdařilá, pro žáky nesmírně poutavá a přínosná, a navodila všem účastníkům velikonoční atmosféru. Za všechny žáky naší školy bychom chtěli velmi poděkovat pracovníkům Domu historie za mimořádně zdařilou akci.

Za kolektiv vyučujících
Mgr. Helena Medková

FOTO - 3. ročník  FOTO - 4. ročník

ŠKOLNÍ ROK 23/24
organizace, volné dny, pomůcky...

Nabídka zájmových kroužků

ÚSPĚCHY V SOUTĚŽÍCH


Z NAŠICH AKCÍ

ŠTAFETOVÝ POHÁR - okresní koloNEW

Ohlasy účastníků návštěvy z partnerské školy + FOTO
(Projekt Krško)
NEW

Okresní kolo v minikopanéNEW

UKLIĎME ČESKO (5. ročník)

Účast atletů na druhém přespolním běhu

Poděkování od účastníků návštěvy z Krška

Z AKCÍ ŠKOLNÍ DRUŽINY

Účast v matematické soutěži PANGEA

Báječné Velikonoce v DPH

Návštěva Area D

Beseda – Harry Potter

Finálový florbalový turnaj v Praze

Úspěch v celostátním kole pěvecké soutěže

V Í C E


ZAJÍMAVOSTI

Pocta Josefu Hlávkovi
ke 190. výročí narození

Prestižní cena za vědu pro paní Lenku Zdeborovou, naši bývalou žákyni

Letecké snímky školních budov

Ze života Josefa Hlávky - videopořad

Jak povodeň v roce 2002 ohrožovala školu


jídelníček

youtube

Počasí u nás


archiv

 

Základní škola Josefa Hlávky Přeštice, Na Jordáně1146
IČO: 49181891
webmaster  

Prohlášení o přístupnosti