Menu schované do tlačítka

 

Plavba za vánoční atmosférou

Myslíme si, že jak vědomosti, tak zážitky a zkušenosti nám formují povahu, osobnost i výkonnost a tak jsme se za nimi vypravili, v rámci předmětů občanská výchova a dějepis, do našeho hlavního města.

Naše škola využila nabídky Muzea Karlova mostu, určené jen pro školní skupiny na advent a Vánoce, a spojila návštěvu muzea s vyhlídkovou plavbou na unikátních dřevěných vytápěných lodích Pražskými Benátkami.

Ač teploměr ukazoval v třetí adventní týden 10 stupňů a po sněhové nadílce předešlých dnů nebylo ani památky, vytápěná loď nás doslova učarovala svým vánočním kouzlem. Plavbu provázelo poutavé vyprávění kapitána o historii i současnosti Prahy a bylo zpříjemněno pohoštěním ve formě perníčků a teplého nápoje dle výběru.

V ceně jízdenky byla i vstupenka do Muzea Karlova mostu, které bylo navíc aktuálně zaplněno mnoha betlémy a tradičními dárky, které pod stromečkem nacházely naše předchozí generace.

V několika sálech původního Křižovnického špitálu a kostela sv. Ducha (sv. Františka) jsme se setkali s historií tohoto jedinečného místa a jedinečné stavby. Korunovační průvody i války, slavnosti i povodně, výjimečnost i každodennost – dozvěděli jsme se opravdu vše o Karlově mostě.

A tato spojnice přes řeku Vltavu nás přenesla nejen ze Starého Města na Malou Stranu, ale také do dob korunovací českých králů, kteří po Karlově mostě při korunovacích projížděli.

A neopomenuli jsme se zastavit se svými nejen vánočními přáními u sochy sv. J. Nepomuckého.

Rozzářenými ulicemi, plnými veselého shonu a vánočních melodií, jsme se doslova propletli mezi stovkami korzujících turistů až na Staroměstské náměstí, kde jsme si již naplno vychutnali magickou atmosféru vánočních trhů se spoustou stánků, zábavy a kulturních zážitků. Kromě orloje nás zaujal i nově postavený 16 m vysoký Mariánský sloup, který coby gnomón spolu s pražským poledníkem vyznačeným na dlažbě tvoří sluneční hodiny.

Pro doplnění energie jsme si došli do Chocco story muzea, kde nás spolu s prohlídkou čekala i ochutnávka několika druhů čokolády zdarma v neomezeném množství.

Děkuji kolegyním R. Maxiánové, L. Jílkové, H. Volfové, E. Šteflíkové a B. Pitulové za pomoc a spolupráci při organizaci této dvanáctihodinové výpravy vlakem se 107 žáky sedmých tříd.

Mgr. I. Malátová

foto

 

 

ŠKOLNÍ ROK 23/24
organizace, volné dny, pomůcky...

Nabídka zájmových kroužků

ÚSPĚCHY V SOUTĚŽÍCH


Z NAŠICH AKCÍ

ŠTAFETOVÝ POHÁR - okresní kolo

Ohlasy účastníků návštěvy z partnerské školy + FOTO
(Projekt Krško)

Okresní kolo v minikopané

UKLIĎME ČESKO (5. ročník)

Účast atletů na druhém přespolním běhu

Poděkování od účastníků návštěvy z Krška

Z AKCÍ ŠKOLNÍ DRUŽINY

Účast v matematické soutěži PANGEA

Báječné Velikonoce v DPH

Návštěva Area D

Beseda – Harry Potter

Finálový florbalový turnaj v Praze

Úspěch v celostátním kole pěvecké soutěže

V Í C E


ZAJÍMAVOSTI

Pocta Josefu Hlávkovi
ke 190. výročí narození

Prestižní cena za vědu pro paní Lenku Zdeborovou, naši bývalou žákyni

Letecké snímky školních budov

Ze života Josefa Hlávky - videopořad

Jak povodeň v roce 2002 ohrožovala školu


jídelníček

youtube

Počasí u nás


archiv

 

Základní škola Josefa Hlávky Přeštice, Na Jordáně1146
IČO: 49181891
webmaster  

Prohlášení o přístupnosti